Magazyn Wine and You

Magazyn Wine And You

Nr 2/2015 listopad

Magazyn Wine And You - Nr 2/2015 - listopad

Friedrich Schatz

tajemnice sukcesu

schatz_foto_litery.png
Alfabet Schatza, czyli Friedrich o swoich winach:

 

S

chardonnay.
Bardzo
egzotyczne,
subtropikalne owoce, skórka gorzkiej pomarańczy, miód, białe kwiaty
jaśminu
i pomarańczy. Beczkowane
przez pięć
miesięcy.
Może z łatwo-
ścią leżakować
nawet 10 – 15 lat.

C

pinot noir.
Zaskakująco
ciemne, inne od klasyczngo
pinot noir,
zapach cedrowego drewna, gorzkiej czekolady, cytryny, fiołków
i intensywnych
czarnych
owoców
leśnych.

H

kekfrankos.
Acinipo
to flagowe wino Schatza.
Jako jedyny
w Hiszpanii
robi wino
z tego szczepu. Subtelne,
harmonijne,
zarazem pełne
i złożone.
Dzikie wiśnie, skóra, balsamiczne, świeże. Starzone w słoweńskim dębie. Wydaje się mieszanką Bordeaux
z Burgundią.

A

tempranillo,
cabernet sauvignon, merlot i syrah. Finca Sanguijuela
to jedyny
kupaż Schatza.
Perfekcyjna
harmonia,
z syraha
czarny pieprz
i świeży ser,
z merlota
delikatność,
jeżyny i jagody,
z caberneta dojrzałość
i czerwona
papryka,
a z tempranillo świeże czerwone owoce.
Starzone w amerykańskim dębie.

T

petit verdot.
Wino jak
lekarstwo.
Dużo arniki, eukaliptusa,
jodyny ,
lukrecji, nut
balsamicznych.
Jedno z niewielu win w Hiszpanii
robione
w 100% z petit verdot.

Z

muscatel
negro.
Jedyne różowe wino Schatza. Słodki zapach róży, fiołków, dojrzałych truskawek, malin, a w ustach wytrawny smak
cynamonu,
goździków,
liści laurowych,
mięty i nut
balsamicznych. Wyjątkowe
różowe wino
z bardzo długim potencjałem starzenia.


Wstecz